Informació de la classificació
Obres de la biblioteca amb la classificació 342.92
Refinar la cerca
Bon govern, transparència i rendició de comptes (reforçant i completant la legitimitat democràtica dels poders públics) / Elisenda Malaret Garcia in Revista catalana de dret públic, núm. 55 (desembre 2017)
[article]
Títol : Bon govern, transparència i rendició de comptes (reforçant i completant la legitimitat democràtica dels poders públics) Tipus de document : document electrònic Autors : Elisenda Malaret Garcia, Autor Data de publicació : 2017 Article a la pàgina : 25 p. Paraules clau : "19/2014" Administració pública Govern i administració Serveis públics Classificació : 342.92 ADMINISTRACIONS PUBLIQUES Resum : Aquest treball té per objecte l’anàlisi dels conceptes de bon govern, la transparència i la rendició de comptes. Es tracta d’examinar si el recurs a aquestes nocions respon a uns canvis estructurals en la política legislativa adoptada els darrers anys mitjançant lleis com la Llei 19/2013, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i la Llei 19/2014, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. El treball mostra com la irrupció d’aquestes nocions respon a la necessitat d’incrementar la legitimitat del govern, en tant que instància diferenciada de l’Administració pública. Les noves regles van destinades a garantir de manera eficient la integritat i la rendició de comptes del govern envers els ciutadans. El treball evidencia com s’ha produït un canvi en l’objecte i l’abast dels principis de publicitat i responsabilitat inherents a la democràcia; el bon govern es diferencia en el seu objecte de la bona administració, i la transparència també suposa un canvi de perspectiva en relació amb la publicitat. L’objecte de l’article és subministrar un marc teòric per la interpretació de les reformes legislatives i examinar quins són els canvis d’ordre teòric i conceptual que guien el nou marc jurídic de relacions entre els poders públics i els ciutadans. Enllaç al recurs electrònic : http://revistes.eapc.gencat.cat/index.php/rcdp/article/view/10.2436-rcdp.i55.201 [...] Permalink : http://icat.cataleg-biblioteca.cat/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=13129
in Revista catalana de dret públic > núm. 55 (desembre 2017) . - 25 p.[article] Bon govern, transparència i rendició de comptes (reforçant i completant la legitimitat democràtica dels poders públics) [document electrònic] / Elisenda Malaret Garcia, Autor . - 2017 . - 25 p.
in Revista catalana de dret públic > núm. 55 (desembre 2017) . - 25 p.
Paraules clau : "19/2014" Administració pública Govern i administració Serveis públics Classificació : 342.92 ADMINISTRACIONS PUBLIQUES Resum : Aquest treball té per objecte l’anàlisi dels conceptes de bon govern, la transparència i la rendició de comptes. Es tracta d’examinar si el recurs a aquestes nocions respon a uns canvis estructurals en la política legislativa adoptada els darrers anys mitjançant lleis com la Llei 19/2013, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, i la Llei 19/2014, de transparència, accés a la informació pública i bon govern. El treball mostra com la irrupció d’aquestes nocions respon a la necessitat d’incrementar la legitimitat del govern, en tant que instància diferenciada de l’Administració pública. Les noves regles van destinades a garantir de manera eficient la integritat i la rendició de comptes del govern envers els ciutadans. El treball evidencia com s’ha produït un canvi en l’objecte i l’abast dels principis de publicitat i responsabilitat inherents a la democràcia; el bon govern es diferencia en el seu objecte de la bona administració, i la transparència també suposa un canvi de perspectiva en relació amb la publicitat. L’objecte de l’article és subministrar un marc teòric per la interpretació de les reformes legislatives i examinar quins són els canvis d’ordre teòric i conceptual que guien el nou marc jurídic de relacions entre els poders públics i els ciutadans. Enllaç al recurs electrònic : http://revistes.eapc.gencat.cat/index.php/rcdp/article/view/10.2436-rcdp.i55.201 [...] Permalink : http://icat.cataleg-biblioteca.cat/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=13129 Ètica en el disseny per al desenvolupament d'una intel·ligència artificial, robòtica i big data confiables i la seva utilitat des del dret / Lorenzo Cotino Hueso in Revista catalana de dret públic, núm. 58 (juny 2019)
[article]
Títol : Ètica en el disseny per al desenvolupament d'una intel·ligència artificial, robòtica i big data confiables i la seva utilitat des del dret Tipus de document : document electrònic Autors : Lorenzo Cotino Hueso, Autor Data de publicació : 2019 Article a la pàgina : 20 p. Paraules clau : transparència Administració electrònica Administració local Govern i administració Administració pública Dret al control Protecció Tractament Drets fonamentals Classificació : 342.92 ADMINISTRACIONS PUBLIQUES Resum : L'estudi duu a terme una aproximació a l'ètica de la intel·ligència artificial. En primer terme, es fa una recopilació de la proclamació de la mateixa i de la seva necessitat en els diferents documents de referència internacional, encara que l'anàlisi se centra especialment en els múltiples focus d'atenció a la Unió Europea. És precisament a la UE on s'aposta per una ètica confiable de l'IA en el disseny i made in Europe, per posicionar-se davant dels Estats Units i especialment la Xina, que no donen importància a la qüestió. Primer, es descriu el contingut de l'ètica de l'IA i els seus principis essencials a partir de la dignitat i els drets; segon, s'exposen els cinc principis bàsics destil·lats de les declaracions internacionals (beneficència i no maleficència, justícia, llibertat i autonomia o acció humana davant l'autonomia artificial i explicabilitat i transparència).Tercer, es recullen altres principis bàsics i que deriven d'exigències d'empatia amb els humans. Des d'una perspectiva una mica escèptica s'argumenten les potencials utilitats de l'ètica de l'IA per al dret: es considera que resulta un instrument especialment preventiu i que bé pot desenvolupar-se una governança ètica de l'IA, seguint l'exemple de les polítiques i marcs de l'ètica pública i la integritat institucional. S'afirmen les fases a seguir sobre això. Es detalla l'oportunitat i el contingut bàsic de codis de conducta i comitès i altres sistemes de control. S'acaba amb una crida al disseny d'algoritmes com a guardians del compliment normatiu i de l'ètica de l'IA. Enllaç al recurs electrònic : http://revistes.eapc.gencat.cat/index.php/rcdp/article/download/10.2436-rcdp.i58 [...] Permalink : http://icat.cataleg-biblioteca.cat/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=13167
in Revista catalana de dret públic > núm. 58 (juny 2019) . - 20 p.[article] Ètica en el disseny per al desenvolupament d'una intel·ligència artificial, robòtica i big data confiables i la seva utilitat des del dret [document electrònic] / Lorenzo Cotino Hueso, Autor . - 2019 . - 20 p.
in Revista catalana de dret públic > núm. 58 (juny 2019) . - 20 p.
Paraules clau : transparència Administració electrònica Administració local Govern i administració Administració pública Dret al control Protecció Tractament Drets fonamentals Classificació : 342.92 ADMINISTRACIONS PUBLIQUES Resum : L'estudi duu a terme una aproximació a l'ètica de la intel·ligència artificial. En primer terme, es fa una recopilació de la proclamació de la mateixa i de la seva necessitat en els diferents documents de referència internacional, encara que l'anàlisi se centra especialment en els múltiples focus d'atenció a la Unió Europea. És precisament a la UE on s'aposta per una ètica confiable de l'IA en el disseny i made in Europe, per posicionar-se davant dels Estats Units i especialment la Xina, que no donen importància a la qüestió. Primer, es descriu el contingut de l'ètica de l'IA i els seus principis essencials a partir de la dignitat i els drets; segon, s'exposen els cinc principis bàsics destil·lats de les declaracions internacionals (beneficència i no maleficència, justícia, llibertat i autonomia o acció humana davant l'autonomia artificial i explicabilitat i transparència).Tercer, es recullen altres principis bàsics i que deriven d'exigències d'empatia amb els humans. Des d'una perspectiva una mica escèptica s'argumenten les potencials utilitats de l'ètica de l'IA per al dret: es considera que resulta un instrument especialment preventiu i que bé pot desenvolupar-se una governança ètica de l'IA, seguint l'exemple de les polítiques i marcs de l'ètica pública i la integritat institucional. S'afirmen les fases a seguir sobre això. Es detalla l'oportunitat i el contingut bàsic de codis de conducta i comitès i altres sistemes de control. S'acaba amb una crida al disseny d'algoritmes com a guardians del compliment normatiu i de l'ètica de l'IA. Enllaç al recurs electrònic : http://revistes.eapc.gencat.cat/index.php/rcdp/article/download/10.2436-rcdp.i58 [...] Permalink : http://icat.cataleg-biblioteca.cat/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=13167 Les garanties jurídiques de la intel·ligència artificial en l'activitat administrativa des de la perspectiva de la bona administració / Julián Valero Torrijos in Revista catalana de dret públic, núm. 58 (juny 2019)
[article]
Títol : Les garanties jurídiques de la intel·ligència artificial en l'activitat administrativa des de la perspectiva de la bona administració Tipus de document : document electrònic Autors : Julián Valero Torrijos, Autor Data de publicació : 2019 Article a la pàgina : 20 p. Paraules clau : transparència Administració electrònica Administració local Govern i administració Administració pública Dret al control Protecció Tractament Drets fonamentals Classificació : 342.92 ADMINISTRACIONS PUBLIQUES Resum : Les singulars característiques de la intel·ligència artificial determinen que aquesta modalitat de la innovació tecnològica no tingui un encaix prou adequat al vigent marc normatiu sobre l'ús de mitjans electrònics per part de les administracions públiques. El present treball ofereix una contribució al debat actualment existent sobre com el dret administratiu hauria d'abordar la seva regulació i, així mateix, quins criteris haurien de tenir-se en compte per assegurar l'efectivitat de les garanties jurídiques. Enllaç al recurs electrònic : http://revistes.eapc.gencat.cat/index.php/rcdp/article/download/10.2436-rcdp.i58 [...] Permalink : http://icat.cataleg-biblioteca.cat/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=13168
in Revista catalana de dret públic > núm. 58 (juny 2019) . - 20 p.[article] Les garanties jurídiques de la intel·ligència artificial en l'activitat administrativa des de la perspectiva de la bona administració [document electrònic] / Julián Valero Torrijos, Autor . - 2019 . - 20 p.
in Revista catalana de dret públic > núm. 58 (juny 2019) . - 20 p.
Paraules clau : transparència Administració electrònica Administració local Govern i administració Administració pública Dret al control Protecció Tractament Drets fonamentals Classificació : 342.92 ADMINISTRACIONS PUBLIQUES Resum : Les singulars característiques de la intel·ligència artificial determinen que aquesta modalitat de la innovació tecnològica no tingui un encaix prou adequat al vigent marc normatiu sobre l'ús de mitjans electrònics per part de les administracions públiques. El present treball ofereix una contribució al debat actualment existent sobre com el dret administratiu hauria d'abordar la seva regulació i, així mateix, quins criteris haurien de tenir-se en compte per assegurar l'efectivitat de les garanties jurídiques. Enllaç al recurs electrònic : http://revistes.eapc.gencat.cat/index.php/rcdp/article/download/10.2436-rcdp.i58 [...] Permalink : http://icat.cataleg-biblioteca.cat/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=13168 Transparència, integritat i grups d’interès. Deu lliçons apreses de l’aplicació de la Llei 19/2014, del 29 de desembre / Xavier Bernadí Gil in Revista catalana de dret públic, núm. 55 (desembre 2017)
[article]
Títol : Transparència, integritat i grups d’interès. Deu lliçons apreses de l’aplicació de la Llei 19/2014, del 29 de desembre Tipus de document : text imprès Autors : Xavier Bernadí Gil, Autor ; Agustí Cerrillo Martínez, Autor Data de publicació : 2017 Article a la pàgina : 22 p. Paraules clau : "19/2014" Govern i administració Administració pública Serveis públics Classificació : 342.92 ADMINISTRACIONS PUBLIQUES Resum : Els grups d’interès han de desenvolupar la seva activitat davant les administracions públiques amb transparència i garantint la integritat tant dels servidors públics com dels mateixos grups d’interès, com també la igualtat en el seu accés a les institucions públiques, perquè aquesta activitat pugui tenir un impacte positiu en la presa de decisions públiques i l’elaboració de normes i, en general, promoure el bon govern i la bona administració. Aquest article analitza en detall el concepte de grup d’interès que es deriva de la normativa vigent a Catalunya i exposa els mecanismes que preveu la regulació catalana per garantir la transparència de l’activitat dels grups d’interès i la integritat en les relacions entre els alts càrrecs i els grups d’interès. L’article també fa una valoració de la normativa vigent en vista de l’experiència assolida des de la seva entrada en vigor. Finalment, a mode de conclusió, identifica deu elements que s’haurien de tenir ben presents a l’hora de regular l’activitat dels grups d’interès i en el moment d’aplicar aquesta regulació. Enllaç al recurs electrònic : http://revistes.eapc.gencat.cat/index.php/rcdp/article/view/10.2436-rcdp.i55.201 [...] Permalink : http://icat.cataleg-biblioteca.cat/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=13128
in Revista catalana de dret públic > núm. 55 (desembre 2017) . - 22 p.[article] Transparència, integritat i grups d’interès. Deu lliçons apreses de l’aplicació de la Llei 19/2014, del 29 de desembre [text imprès] / Xavier Bernadí Gil, Autor ; Agustí Cerrillo Martínez, Autor . - 2017 . - 22 p.
in Revista catalana de dret públic > núm. 55 (desembre 2017) . - 22 p.
Paraules clau : "19/2014" Govern i administració Administració pública Serveis públics Classificació : 342.92 ADMINISTRACIONS PUBLIQUES Resum : Els grups d’interès han de desenvolupar la seva activitat davant les administracions públiques amb transparència i garantint la integritat tant dels servidors públics com dels mateixos grups d’interès, com també la igualtat en el seu accés a les institucions públiques, perquè aquesta activitat pugui tenir un impacte positiu en la presa de decisions públiques i l’elaboració de normes i, en general, promoure el bon govern i la bona administració. Aquest article analitza en detall el concepte de grup d’interès que es deriva de la normativa vigent a Catalunya i exposa els mecanismes que preveu la regulació catalana per garantir la transparència de l’activitat dels grups d’interès i la integritat en les relacions entre els alts càrrecs i els grups d’interès. L’article també fa una valoració de la normativa vigent en vista de l’experiència assolida des de la seva entrada en vigor. Finalment, a mode de conclusió, identifica deu elements que s’haurien de tenir ben presents a l’hora de regular l’activitat dels grups d’interès i en el moment d’aplicar aquesta regulació. Enllaç al recurs electrònic : http://revistes.eapc.gencat.cat/index.php/rcdp/article/view/10.2436-rcdp.i55.201 [...] Permalink : http://icat.cataleg-biblioteca.cat/opac_css/index.php?lvl=notice_display&id=13128